Wat kost elektrisch rijden?

Alle nieuws items die gerelateerd zijn aan elektrische auto's.
Gebruikersavatar
johnths2
Software/Beheerder
Software/Beheerder
Berichten: 120
Lid geworden: 21 aug 2019, 18:31
Uw auto: C-HR Hybrid Executive 2017

16 sep 2019, 18:57

Elektrisch rijden

Wat kost het?
Bereken jouw maandlasten met onze speciale rekentool
Wat kost elektrisch rijden precies? De ANWB geeft tekst en uitleg en biedt een handige tool waarmee je de kosten voor jouw persoonlijke situatie kunt uitrekenen.

Elektrische auto duurder in aanschaf
Een elektrische auto is duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel. Ondanks de forse prijsdalingen van de afgelopen jaren bestaat dit prijsverschil nog steeds. Autohandelaren krijgen echter steeds meer vertrouwen in de levensduur van de accupakketten, waardoor wij verwachten dat de restwaarde van de elektrische auto binnen afzienbare tijd zal stijgen. Temeer, daar de nieuwprijzen geleidelijk gaan dalen.

Elektrische auto voordeliger in gebruik
Om te komen tot een goede financiële afweging, moet je naast de aanschafprijs van een elektrische auto ook kijken naar de totale gebruikskosten over de complete gebruiksduur. Een elektrische auto heeft namelijk ook een financieel voordeel ten opzichte van een reguliere brandstofauto. Zo kent de elektrische auto lagere energiekosten. Een elektrische auto vergt bovendien ook minder onderhoud: minder bewegende delen en dus minder slijtage. Ook profiteren eigenaren van elektrische auto’s van (tijdelijke) fiscale voordelen: lagere MRB (motorrijtuigenbelasting) en lagere BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen).

Dalende prijzen
De prijsdaling van de afgelopen jaren zet de komende jaren geleidelijk door. In vergelijking met reguliere brandstofauto’s wordt de elektrische auto nog niet zo massaal geproduceerd dat er een significante prijsdaling ontstaat. Maar batterijen kosten de laatste jaren steeds minder en worden naar verwachting nog goedkoper. In tegenstelling tot reguliere brandstofauto’s zou een volgende generatie EV’s dus wel eens beter én voordeliger kunnen zijn.

Lagere energiekosten
Prijzen van benzine, diesel en elektriciteit laten zich lastig voorspellen. De elektriciteitsprijs thuis is daarentegen nagenoeg gelijk gebleven. De gebruikskosten van openbare laadpunten en snelladers dan weer niet: die zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Door de toegenomen laadkosten bij openbare laadpunten, benadert de prijs van rijden op elektriciteit die van rijden op fossiele brandstof. Het kan financieel interessant zijn om zelf energie te gaan opwekken. Via een coöperatie of met behulp van zonnepanelen bijvoorbeeld. Bovendien wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om stroom terug te verkopen aan de energiemaatschappij. Ook die uit het batterijpakket van je elektrische auto! Over het algemeen geldt: Heb je de mogelijkheid om thuis of op het werk de auto op te laden, dan kost rijden op stroom grofweg de helft van rijden op reguliere brandstof. Ben je volledig afhankelijk van openbare (of snel) laadinfrastructuur, dan valt er vooralsnog nauwelijks financieel voordeel te behalen.

Minder onderhoud
Een elektrische auto heeft minder bewegende delen. Die slijten dus ook minder snel. Bovendien bestaat er minder behoefte aan regulier onderhoud; daarom hoef je niet zo vaak naar de garage. Je banden vormen de enige uitzondering: vanwege het hoge motorkoppel en het forse gewicht van een elektrische auto moeten die juist eerder worden vervangen.

Fiscale voordelen
Om de aanschaf te stimuleren, gelden er tot 2021 de volgende belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s:
  • Geen aanschafbelasting (BPM)
  • Geen wegenbelasting (MRB). Plug-in hybrides, die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betalen een halftarief.
  • Lage bijtelling van 4% per jaar (vanaf 2019 geldt dit percentage tot een catalogusprijs van maximaal 50.000 euro).
Occasions
Vanaf 2017 komen de eerste grote aantallen elektrische auto’s uit de lease. Voor een groot deel heeft de afschrijving reeds plaatsgevonden. Daardoor verschillende de occasionprijzen niet veel van een vergelijkbaar model op benzine of diesel. De voordelen (belastingkorting, goedkopere “brandstof” en lagere onderhoudskosten) kunnen in de jaren van gebruik leiden tot voordeel.

Video Occasiontest: https://youtu.be/suPfuF_lpKA
 
ANWB Autokosten Tool
Met behulp van de ANWB Autokosten Tool kun je eenvoudig berekenen wat een elektrische auto jou maandelijks gaat kosten. Voer het kenteken van de EV van jouw keuze in en wij geven je een overzicht van alle vaste en variabele kosten.

Bron: ANWB
Met vriendelijke groet, John

Huidige auto: Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
Toekomstige auto hoogstwaarschijnlijk een EV.
Plaats reactie